Groendaken

 
 
 
 
 


Groendaken

 
 
 
 
 


Waarom groene daken zo populair zijn
Groene daken zijn mateloos populair in Zwolle. In de afgelopen maanden hebben we zo’n 5000m2 aan groene daken aangelegd. Al die Zwolse daken blijven niet onopgemerkt, de Stentor kwam een kijkje nemen toen we er een aanlegden in Assendorp.

De voordelen van een groen dak Het is mede te danken aan een actie van WDO Delta en 50 Tinten Groen Assendorp dat groene daken populair zijn in Zwolle. Steeds meer mensen willen iets doen voor het klimaat en vergroening, en beseffen dat een groen dak veel voordelen heeft. Het isoleert, waardoor het in de zomer koeler is, en in de winter juist warmer, je creëert extra ruimte voor bloemen die goed zijn voor bijen, vlinders en vogels, je dakleer blijft langer goed, het houdt water vast én het ziet er mooi uit.

Inheemse bloemsoorten
Vaak wordt sedum gebruikt op een groen dak. Dat is een vetplantje dat mooi bloeit, en relatief veel CO2 uit de lucht haalt. Wij hebben daarnaast een ecologischer alternatief bedacht, dat bestaat uit verschillende inheemse bloemen. Harry Pierik heeft met Cruijd-Hoeck Wildebloemenzaden speciaal voor ons het bloemenmengsel voor daktuinen samengesteld. Die inheemse bloemensoorten groeien nu op al die 5000 m2 groene daken, en dat is goed voor de biodiversiteit. Ze geven extra leefgebied aan bijen, vlinders en vogels die van nature in en rondom Zwolle voorkomen.

Biodiversiteit
We zaaien met z’n allen tegenwoordig veel bloemen om bijen en vlinders te helpen. De bloemen helpen sommige veelvoorkomende insecten, maar helaas niet alle. Deskundigen van Universiteit Wageningen zeggen dat met name inheemse bloemen en planten een goede bijdrage leveren voor bijen en vlinders. De insecten die voorkomen in een bepaald gebied, hebben behoefte aan heel specifieke planten- en bloemensoorten om te kunnen leven. Deze inheemse bloemen en planten bloeien op het juiste moment voor de insecten, niet te vroeg of te laat. De andere bloemensoorten die vaak gezaaid worden helpen, hoe goed bedoeld ook, maar enkele soorten vlinders en bijen. Daarom zaaien wij het speciale zadenmengsel met inheemse bloemen. Dit komt ten goede aan de biodiversiteit van de streek.

Ecologische waarde toevoegen
Met welke ondergrond creëren we de ideale omstandigheden voor de bloemen? Dutch Greenroof heeft ervaring met de aanleg van groene daken, en heeft ons geadviseerd welke zogenaamde irrigatiematten het beste werken voor ons systeem. We verrijken de grond op het dak met een doordacht substraat van Heicom, dat het maximale uit de acht centimeter grond haalt. Het bestaat uit compost, lokaal gewonnen turf en zand. Dankzij dit mengsel wordt water én doorgelaten én vastgehouden. Andere daktuinsubstraten zijn eigenlijk altijd lavakorrels. Maar omdat die van ver komen, heeft het vervoer meer impact. Wij willen juist zo min mogelijk negatieve impact maken, en zoveel mogelijk ecologische waarde toevoegen.

Ook een groen dak?
Meer weten over ons groene dak? Of er zelf een laten leggen? Bekijk hier meer info!  Zelf aan de slag? In deze blog met video vertelt Adriaan je stap voor stap hoe je zelf eenvoudig een groen dak aanlegt.


Adriaan heeft groene vingersImage

   En… volg ons op social media