Koel blijven / red je ijsje
 

 
 
 
 


Koel blijven / red je ijsje
 

 
 
 
 


Heb je het ook lekker koel gehad binnen? De zon brulde begin september weer als nooit tevoren. Er werd alweer een nieuw hitterecord gehaald. Net als afgelopen zomer trouwens. 

Smeltende ijsjes
Iedereen zocht verkoeling, vaak aan het water. Ondanks de Corona maatregelen lagen mensen hutje mutje op het strand van Wythmen. Je verbrandde er bijna levend en je ijsje smolt voordat je ook maar een likje had kunnen nemen.

Hittegolf
Maar sommige Zwollenaren bleven binnen en ze bleven koel. Nu hoor ik je denken, binnen tijdens een hittegolf? Koel? En al helemaal in een vooroorlogse woning?

Een koel huis
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om het koel te houden in huis. De koelkast openzetten (oh nee toch niet), de airco aanzetten (vreet stroom), de hele dag in een koud bad zitten (saai). Maar dat deden deze mensen niet.

Het geheim
Hun geheim is (en dat mag je gerust verder vertellen) een groen dak. Bovenop hun platte dak ligt een laagje aarde waarop planten en bloemen groeien.

Dikke kans dat ze hun groene dak dit voorjaar hebben laten aanleggen, nét op tijd voor de hittegolf. Dankzij een subsidie van het waterschap en de provincie, omdat we ons met z’n allen moeten aanpassen aan klimaatverandering.

Aarde en planten
Ik wil geen reclame maken, maar een groen dak is toch wel even iets anders. Een groen dak gun ik iedereen. Het maakt je huis een stuk comfortabeler. Wat het doet? De aarde en de planten houden de hitte van de brullende zon tegen. Het isoleert als een malle. Het kost nul energie. En je geniet langer van je ijsje. 

Wat ik persoonlijk heel tof vind: je kunt een groen dak makkelijk zelf aanleggen. Bekijk onze doe-het-zelf video maar eens! Er zijn handige doe-het-zelf pakketten te koop bij tuincentra in de buurt. 

Weer geen ijsje?
Waar je het ene moment bang bent dat je ijsje smelt door de hitte, moet je een week later hopen dat de vriezer in je kelder het niet begeeft door wateroverlast (je raadt het al, weer geen ijsje). Op het gebied van water moeten we ons óók aanpassen aan klimaatverandering.

Praktische oplossingen voor ecologische uitdagingen
We staan voor behoorlijke ecologische uitdagingen. Ik heb daar allerlei praktische oplossingen voor die ik graag wil delen. Dan weet je meteen waar mijn volgende blogs over gaan. Meer weten? Kom gerust een ijsje eten.

Meer weten over de werking en voordelen van een groen dak? Lees dan onze blog daarover.


 


Adriaan heeft groene vingers


Image

   En… volg ons op social media