Als de bladeren vallen, krijg je misschien de neiging om ze op te ruimen. Natuurlijk wil je je paden begaanbaar houden, maar het is beter om de bladeren in de tuin te laten liggen. Een van de meest hardnekkige mythes is dat de tuin winterklaar gemaakt moet worden door dode takken, uitgebloeide planten en gevallen bladeren weg te halen. Maar dat gaat ten koste van het leven in de tuin. Maak je tuin niet winterklaar. Maar houd je tuin een beetje rommelig en creëer een eigen eco-systeem. Dat goed is voor de bodem, de planten en voor dieren.
Pleidooi voor een rommelige tuin
Een rommelige tuin is een tuin vol leven, er wonen namelijk allerlei dieren in de bomen en struiken. Spinnen, vlinders en andere insecten leggen hun eitjes in, bij of op planten. In het voorjaar komen de eitjes uit. Als je dode stengels en planten weghaalt in het najaar, gooi je potentieel nieuw leven bij het groenafval. Zonde toch? Als je uitgebloeide planten laat staan, dan help je de biodiversiteit een handje. Bovendien kunnen uitgebloeide planten ook mooi zijn in de winter. Heb je weleens hortensia bloemen gezien met rijp erop? Bovendien trek je meer vogels aan die in de winter zaadjes komen pikken uit de uitgebloeide bloemen.
Gratis bodemverbeteraar
En afgevallen bladeren? De natuur gooit gratis bodemverbeteraar aan je voeten! Gevallen blad geeft de tuin allerlei sporenelementen en het beschermt de planten tegen vorst, wind en hevige regen. Het blad is ook een prachtige plek voor vogels om te wroeten, want onder de bladeren zitten meer wormen en de grond bevriest minder snel. Daarnaast kunnen egels onder de bladeren overwinteren.
Net als in bomen en planten, leven in de bodem veel dieren. Wormen maken humus van bladeren, micro-organismen leven van humus, en die weer goed zijn voor het bodemleven. En een goede bodem, dat wil je. Want dat is de basis voor mooie, sterke planten die beter bestand zijn tegen plagen. Het blad verdwijnt vanzelf in het voorjaar. De bovenlaag van de grond wordt zwarter en je bouwt een laagje op dat bescherming geeft. Die buffer houdt vocht vast, werkt verkoelend in de zomer en verwarmend in de winter en tegen droogte en te veel water. Je maakt als het ware je eigen compostlaag. Dus waarom zou je in het najaar moeite doen om bladeren weg te halen om in het voorjaar weer geld uit te geven aan compost?
Toch tuinieren in het najaar?
Laat de snoeischaar maar liggen, en veeg alleen wat bladeren van het pad af. Wil je toch iets meer doen in de tuin in op een mooie najaarsdag? Dat kan zeker! De herfst wordt ook wel ‘het vergeten tuinseizoen’ genoemd. Het is namelijk de perfecte tijd om te zaaien en te poten. De planten in de natuur laten nu ook hun zaden los; volg het voorbeeld van de natuur. Lees er meer over in onze blog Zaaien en poten in het najaar.
Hulp nodig?
Wil je je tuin door ons laten onderhouden? Dat kan! Lees hier wat we per seizoen doen voor een mooie natuurlijke tuin.