Meer leven en minder werk in nieuwe tuin
 

 
 
 
 


 
 

 
 
 
Meer leven en minder werk in nieuwe tuin


Evelien wilde iets anders met haar tuin. Ze had wel wat ideeën, maar toen ze in gesprek met Adriaan raakte, werd duidelijk hoe Stadshovenier haar kon helpen. “Ze zijn oplossingsgericht en hergebruiken oude materialen. Zo gebruikten ze mijn oude terrastegels voor het pad dat door de tuin leidt”, vertelt Evelien. Dat pad leidt door de weelderige tuin naar een zithoekje. “Zo heb ik er gewoon een woonkamer bij!”


De achtertuin van Evelien Pierik bloeit volop sinds ze hem door Stadshovenier heeft laten aanleggen. Een kronkelig pad loopt van het terras achter haar sfeervolle Assendorpse huis naar het zithoekje achterin de tuin. Het pad is gemaakt van de stenen uit het vorige terras. De hoge planten in de borders bloeien kleurrijk. Vanaf het zithoekje kijkt Evelien trots de tuin in. “Ik heb nog nooit zo’n weelderig bloei gehad,” zegt ze. “Het is een hele fijne plek geworden.” 

Genieten van een beetje rommelen in de tuin

Evelien had weinig ruimte in haar tuin. De appelboom die pontificaal in het midden stond, werd steeds groter en nam al het licht weg. Die moest helaas wijken. Maar nu lijkt de tuin veel ruimer en kan ze zelfs een wandelingetje door haar tuin maken. “Ik vind het heerlijk om na het eten over het paadje door mijn tuin te wandelen. Dan zie ik wat er allemaal bloeit, ik haal wat onkruid weg, zet wat recht, knip wat af. Een beetje rommelen, noem ik dat. Ik geniet nu veel meer van mijn tuin.”

De buren van Evelien lieten de afscheiding tussen hun tuinen door Adriaan van Stadshovenier aanleggen. Zo kwam ze met Stadshovenier in gesprek over dat ze eens iets anders wilde met haar tuin. “Ik had al een idee in mijn hoofd. Adriaan luisterde goed naar mijn wensen en hij vulde ze heel mooi aan. Hij keek wat kon qua zon en schaduw, en welke planten mooi zijn bij elkaar. Hij kwam met onverwachte oplossingen, zoals het hergebruik van de terrasstenen. Tijdens de gesprekken kreeg hij een beeld van hoe het moest worden. Je ziet hem in zijn hoofd ontwerpen. Dat is een talent.”

Geen standaard tuinmannen 

Vervolgens maakte Jan van Stadshovenier een plantenlijst en gingen ze aan de slag. “Het was leuk om mee te kunnen werken. Het zijn geen standaard tuinmannen. Zo is Jan echt een filosoof, waar ik leuke gesprekken mee had. Ook was ik erg onder de indruk van stratenmaker Martin Halfwerk. Hij tilde kruiwagens met stenen alsof het niks was. Toen Martin het paadje had gelegd, zag je hoe de tuin eruit zou gaan zien. Hij legt de basis, een essentieel onderdeel van het ontwerp.”

Helaas kon Evelien door corona niet mee naar de kweker om planten uit te zoeken, wat normaal wel kan. “Maar de aanleg van de tuin heeft de coronatijd wel opgevrolijkt”, vindt Evelien. “En ze hebben me veel geleerd over biologisch en duurzaam tuinieren. Zo leerde ik dat je niet moet schoffelen in de tuin, want dat is niet goed voor de bodem. Ook gooien ze zo min mogelijk weg en kopen ze zo min mogelijk nieuwe materialen. Dat is duurzaam én drukt de kosten. 

Tuin vol leven

Niet alles werd anders in de tuin; de vijver bleef. “De kikkers zijn er nog steeds, die kwaken gezellig, maar gelukkig zachtjes, op zomeravonden. Door de veranderingen in de tuin is er nog meer leven bijgekomen,” vertelt Evelien. “Het was eerder wat stiller in de tuin. Nu hoor je het gezang van de vogels en het gonzen van de bijen en hommels. ’s Avonds is het een en al gezoem bij de bloeiende oregano bijvoorbeeld.”

Ondanks dat de tuin nu vol staat met kleurige bloemen en hoge planten, vraagt de tuin helemaal niet zoveel onderhoud. “Het gaat gewoon z’n gang. Eerder moest ik veel onkruid weghalen. Nu af en toe wat. Het bodemleven is verrijkt door de nieuwe grond die is toegevoegd en de planten zijn zo uitgezocht dat ze verschillende tijden van het seizoen bloeien en mooi zijn, met ook een paar groenblijvende struiken voor de winter”, vertelt Evelien.

Voor een creatieve, natuurlijke verandering in je tuin

Evelien zegt: “Als je een creatieve, natuurlijke verandering wilt in je tuin, dan raad ik Stadshovenier aan. Het contact is heel prettig: Adriaan kan goed communiceren en afstemmen. Je kunt met je eigen ideeën komen en daar wordt serieus naar geluisterd. Ze zijn altijd oplossingsgericht en komen met ideeën waarvan je denkt: ja, daar had ik nog niet aan gedacht. En ze vinden het ook prima als je helpt of zelf aan de slag gaat. Zo heeft mijn broer een tuinkast ontworpen en gemaakt. Die maakt mijn tuin echt af. Op een mooie dag doe ik het keukenraam en de openslaande deuren open, en dan heb ik gewoon een woonkamer erbij!”Meer tuininspiratie? Kijk hier

Ook een natuurlijk tuin laten aanleggen? Kijk hier of bel Adriaan.VOOR EN NA
 
 • TUIN VAN EVELIEN - VOOR
 • TUIN VAN EVELIEN- NA
 • TUIN VAN EVELIEN - NA
 • TUIN VAN EVELIEN - NA
 • TUIN VAN EVELIEN - NA
 • TUIN VAN EVELIEN - NA
 • TUIN VAN EVELIEN - NA
 • TUIN VAN EVELIEN - NA
 • TUIN VAN EVELIEN - NA
 • VOORUIN VAN EVELIEN
 • TUIN VAN EVELIEN - VOOR
 • TUIN VAN EVELIEN - VOOR
 • TUIN VAN EVELIEN - VOOR
 • TUIN VAN EVELIEN - VOOR

Laten we
de bloemetjes
buiten zettenImage

   En… volg ons op social media