Natuurlijke tuin in Stadshagen
 
 
 
 
 


Natuurlijke tuin in Stadshagen
 
 
 
 
 


Christien en Jan hebben in maart 2021 de tuin van hun nieuwe huis in Stadshagen laten aanleggen. Ze wilden een natuurlijke tuin en schakelden Harry Pierik in voor het ontwerp. Harry schakelde Stadshovenier in om de tuin aan te leggen. "Blij dat de tuin zo snel klaar was nadat we verhuisd waren."

Bekijk voor en na foto's onderaan deze pagina

Een moeilijke start

"We wilden dat de tuin van ons nieuwe huis een mooie kijktuin zou zijn. Een beetje organisch, niet recht toe recht aan. Voordat we Harry Pierik vroegen, hadden eerst twee anderen een ontwerp gemaakt. Het duurde wel 12 weken voordat er een ontwerp op tafel lag en wat er lag vonden we niks. De hoveniers luisterden helemaal niet naar onze wensen."

Over Harry Pierik wist Christien al snel: hier krijg ik geen spijt van. "Hij luisterde echt naar wat wij wilden. Daarna zwierde hij door de tuin om op alle plekken te kijken wat er zou kunnen. Hij keek naar het licht, de zichtlijnen en hoe zit het ten opzichte van de buren. Ik had er gelijk een goed gevoel over.”

Organisch proces 

“Harry vormt het plan en Stadshovenier zorgt voor de praktische uitvoering. Het is heel mooi om zonder tekentafel te werken. De grote lijnen zijn wel duidelijk, maar het proces is organisch en in co-creatie. Dat nog niet alles vaststaat is soms wat chaotisch en vraagt wel focus op het moment van de werkzaamheden. Maar het biedt ook kansen om ter plekke te voelen hoe je het wilt hebben. De tuin word op die manier echt van jezelf.”

“Ik weet wat ik mooi vind, dus ik mocht een lijst maken met bloemen en kruiden. Harry vulde die aan met planten die maken dat de tuin het hele jaar door mooi is. Ik riep: ‘ik ben helemaal niet goed met rozen!’ toen zei hij: ‘oh, maar deze soorten lukken wel’, en hij gaf er gelijk tips bij. Hij vertelde tijdens het planten steeds over de plantjes. Hoe je ze verzorgt, wat hun ecologische waarde is, wat er zo mooi aan ze is. Echt liefde voor planten. Achteraf kreeg ik een A4tje met verzorgingstips en snoeitijd.

De verharding wilden we bewust half doorlatend. Niet allemaal asfalt en beton, maar wel met de auto in de garage kunnen. Deze steen is vrij nieuw en innovatief. Op de open plekken hebben we plantjes gepoot, waardoor het straks groen wordt en je er toch overheen kunt."

Het was prettig samenwerken

"Het is heel prettig om met ontwerper Harry Pierik en Stadshoveniers Adriaan, Marina, Stijn en Jetske te werken. Met Adriaan heb je heel makkelijk contact. Hij is altijd bereikbaar en beschikbaar, vriendelijk en gemoedelijk. En altijd bereid om vragen te beantwoorden, want stomme vragen bestaan niet. Je hebt het gevoel dat je lekker aan het samenwerken bent en niet iemand die je vertelt hoe het moet. Je merkt ook dat hij er lol aan heeft, dat is echt een verschil met andere hoveniers."

"Hij werkt met een open calculatie en staat er ook voor open als je zelf een leverancier vindt. We hebben samen met buren goedkope grond gevonden bij een boer uit de buurt. We hebben de contactgegevens doorgegeven aan Adriaan en hij regelde de levering. We hadden zelf al een paar planten en hij vond het prima dat we die erbij plaatsten. Zo tipte hij ook tweedehands stenen. Hergebruik en duurzaamheid vinden zij (en wij) juist belangrijk."

Natuur en vakmanschap

"Stadshoveniers zijn echte natuurliefhebbers. Tijdens het aanleggen merk je, door de manier waarop er geplant wordt, hoe bijzonder de plantenwereld is. De samenhang met alles in de natuurlijke wereld. Het zit zo mooi in elkaar. Als je echt iets moois van je tuin wilt maken en je een sierlijke tuin wilt, dan raden we Harry nPierik als ontwerper en Stadshovenier als uitvoerder aan. Er wordt geluisterd naar je bijzondere wensen, en ze hebben ook het vakmanschap om er iets moois van te maken."

Meer tuininspiratie? Kijk hier

Ook een natuurlijk tuin laten aanleggen? Kijk hier of bel Adriaan.

VOOR EN NA
 
 • Natuurlijke tuin - na
 • Natuurlijke tuin - na
 • Natuurlijke tuin - na
 • Natuurlijke tuin - na
 • Natuurlijke tuin - na
 • Natuurlijke tuin - na
 • Natuurlijke tuin - voor
 • Natuurlijke tuin - voor
 • Natuurlijke tuin - voor
 • Natuurlijke tuin - voor
 • Natuurlijke tuin - voor
 • Natuurlijke tuin - voor

Laten we de bloemetjes buiten zetten


Image

   En… volg ons op social media