Van wateroverlast naar wadi
 
 
 
 
 Van water-overlast naar wadi
 
 
 
 
 Sinds de aanleg van de tuin van Bram Borkent blijft steeds heel wat water staan op zijn terras. Een paar gaten met grind naast het terras helpen helaas onvoldoende. Wat te doen?

Natuurlijk, een wadi!
Natuurlijk, het water de tuin in laten stromen! Omdat hij toch al niet heel tevreden is met de bloemenweide, besluiten we die te verdiepen tot wadi en opnieuw in te zaaien. Dik twee kuub grond wordt verwijderd en we zijn een wadi rijker. Eind goed, al goed?

Dikke kleilaag
Regenwater stroomt nu netjes van het terras de wadi in, maar blijft vervolgens dáár dagenlang staan. Ook niet de bedoeling, want we willen daar een veld met bloemen, geen vijver 🙂 . Met behulp van een grondboor ontdekken we dat er een dikke kleilaag zit op 1,20 meter diepte onder de tuin. Van die grijze glimmende klei waar niks doorheen wil. Boetseerklei.

Climate proof
Daarom hebben we de laatste rigoreuze stap gezet: de wadi tot 1,50 meter diep afgraven (voorbij de klei tot aan een zandlaag) en een infiltratiekrat van 300 liter plaatsen. Daarna hebben we alles weer bedekt met grond. "Oef, mijn rug vond het wat minder, maar onze tuin is nu helemaal climate proof!" aldus Bram. 

 

Laat er geen gras over groeien


Image

   En… volg ons op social media