Regenton en regenwater-periscoop
 
 
 
 
 


Regenton en regenwater-periscoop

 
 
 
 
 


Wil je je buitenboel klimaatbestendiger maken? Oftewel: beter aangepast aan de steeds extremere weersomstandigheden zoals hevige regen en lange hitte- en droogteperiodes? Dat kan op veel manieren. In dit artikel lees je meer over een regenton en een regenwaterperiscoop. Een regenwaterwatte? 

Regenton 

Eigenlijk best wel zonde om hemelwater het riool in te laten stromen. Want in droge periodes kunnen we het goed kunnen gebruiken voor de tuin. Als we planten water geven, halen we het vaak uit de kraan. Terwijl het op andere momenten gratis uit de lucht valt en soms zelfs overlast geeft doordat het riool overstroomt. Je kunt bijdragen aan een oplossing door een regenton bij je huis te zetten. Die kun je overal kopen, in verschillende maten. Vang regenwater op in de regenton en geef het in droge tijden aan je planten. Zo stroomt het hemelwater niet in het riool, maar in jouw voordeel. Bijkomend voordeel: het scheelt weer schoon drinkwater. 

Regenwaterperiscoop

Een regenwaterwatte? Een regenwaterperiscoop? Dat leggen we even uit. Het klinkt misschien gek, maar de tip is: zaag je regenpijp vlakbij de grond door. Dakwater komt dan namelijk niet terecht in het riool, maar in je tuin. Het werkt vooral goed bij zanderige grond.  Het water blijft dan namelijk niet staan, maar sijpelt de tuin in. Het liefst wil je het water natuurlijk in je plantenborder hebben. Leg dan, ongeveer een spade diep, een stuk regenpijp naar de border toe. Daar bevestig je aan het eind een periscoopje die het water omhoog brengt naar de planten. En dat is hem dan: de regenwaterperiscoop!

Andere duurzame oplossingen

Er zijn veel manieren waarop je je buitenboel klimaatbestendig kunt maken. Namelijk met bomen, planten en bloemen beteken je iets voor dieren zoals vlinders, bijen, vogels en egels. Maar ook met een vijver of een wadizorgen voor minder wateroverlast. Een groendak geeft verkoeling. Water kun je opvangen met een regenschutting, een Water Wall, regenton of een ondergrondse regenwatertank. Daarnaast zijn er slimme irrigatiesystemen die weten wanneer ze moeten beregenen.

Wil je meer weten over klimaatadaptatie en klimaatbestendig maken van je buitenboel? Stel je vragen aan Stadshovenier Adriaan Mosterman.

Gelijk aan de slag? Lees onze doe-het-zelf tips


 

Adriaan heeft groene vingers



Image

   En… volg ons op social media