Tegelwippen is hip!
 
 
 
 
 


 
 
 
Tegelwippen is hip!
 
 

In de Volkskrant verscheen deze week een artikel over de tegelwip-hype: De nieuwe sterren van Nederland zijn de tegelwippers: ook bij u in de buurt. Dat klopt, ook in Zwolle zijn tegelwippers actief. Er is een heus NK Tegelwippen aan de gang en Zwolle staat op de tiende plek. Er doen 81 gemeenten mee om zoveel mogelijk tuintegels te verruilen voor groen.

Tegelwippen in Zwolle
De Volkskrant kwam voor dit artikel ook op bezoek in Zwolle. De interviews met Amsterdammers worden geïllustreerd met foto’s van Zwolse tuinen. De volgroene tuinen op de foto’s zijn ontworpen door Harry Pierik en aangelegd door Stadshovenier Zwolle. Een van de tuinen is van Stijntje Blankendaal. Toen zij een jaar geleden in dit huis ging wonen was bijna alles betegeld. Het werd haar al snel duidelijk: ik wil een groene tuin.


Image

Ze is super blij met haar tuin, die is gevuld met een paadje van hergebruikte tegels en verder veel planten en bloemen. De inheemse planten vormen een goed microklimaat voor insecten. ’Het is hier een grote zoemerij’, zegt Stijntje. ‘Toen de fotograaf van de Volkskrant de tuin in liep, riep hij: ‘wow, wat ongelooflijk veel bijen!’’

Besmet met het groene virus
Tachtig procent van de tegels die in haar tuin lag, is vervangen door bloemen en planten. ’En het houdt niet op bij onze tuin’, zegt ze. ‘We hebben ook geveltuinen aangelegd en een stuk gemeentegrond geadopteerd met de buren. Met adviezen van Harry Pierik en Stadshovenier maken we er een paradijsje van.’ Stijntje vindt het fijn dat ze op die manier bijdraagt aan de lokale biodiversiteit.

‘We zijn besmet geraakt met het groene tegelwipvirus. Op dit moment zijn we plannen aan het maken met de buurt om de binnenplaats aan de achterkant ook te vergroenen. Iedereen wordt blij van bloemen en we zien elkaar als buurt ook nog eens door al die gezamenlijke groene projecten. Het is een goede manier om kleine stapjes te zetten voor klimaatadaptatie. Want elke gewipte tegel telt.’

Wip je mee?
Doe je mee om Zwolle te vergroenen en hoger op de lijst van het NK Tegelwippen te krijgen? Met de actie Steen eruit, plant erin helpen we je graag op het groene pad.


Image
 

Adriaan heeft
groene vingersImage

   En… volg ons op social media