Tuin vergroenen

 
 
 
 
 


Tuin vergroenen

 
 
 
 
 

Tuin vergroenen

De tuin vergroenen is zeg maar echt ons ding. De missie van Stadshovenier Zwolle is om de stad te vergroenen. Dat begint bij de tuin. Een groene tuin heeft veel voordelen: het is beter aangepast aan klimaatverandering, het geeft verkoeling, het is prettig én mooi.

Waarom de tuin vergroenen een goed idee is

Het vergroenen van de tuin is een goed idee, want het heeft veel voordelen. En het onderhoud hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten!

Meer biodiversiteit

Een groene tuin met inheemse bomen, struiken en bloemen zorgt dat meer dieren zoals insecten, egels en vogels zich thuis voelen. Dat draagt bij aan de biodiversiteit.

Minder wateroverlast

Het zorgt voor minder wateroverlast: water kan wegzakken in het groen bijvoorbeeld door half-open betegeling of door een wadi. Als je water opvangt met een regenton, dan kun je tijdens droogte het hemelwater gebruiken voor je planten. Daardoor blijft je tuin ook in de zomer mooi groen.

Minder hittestress

Verder is een groene tuin gewoon prettiger om te zijn. Het biedt schaduw en geeft verkoeling, waardoor er minder hittestress ontstaat.

Groen maakt gelukkig en gezond

Een groene tuin is gewoon mooier. Vinden wij tenminste 🙂 Het is bewezen dat mensen gelukkig worden van groen. Als je ook nog eens zelf je tuin onderhoudt, is dat extra gezond. Want je beweegt én je bent buiten.

Steen eruit, plant erin

Wij zijn groot voorstander van zo min mogelijk steen in de tuin. Natuurlijk wil je ook in een vergroende tuin looppaadjes of een terras. Maar de hele achtertuin betegelen is voor niemand goed. Daarom zeggen wij: steen eruit, plant erin!

Betegelde tuin = minder onderhoud? Niet waar!

Een van de grootste misverstanden is dat een betegelde tuin minder onderhoud vergt. Dat is niet waar, want een betegelde tuin vraagt juist meer onderhoud. Je moet regelmatig onkruid wieden tussen de tegels, je moet vaker vegen en je moet regelmatig de tegels schoonmaken om aanslag te verwijderen.

Groene tuin kost minder tijd

Een groene tuin onderhouden kost juist minder tijd! Want als de bodem goed bedekt is met mooie planten, hoef je amper onkruid te wieden. Je hebt al eerder gelezen welke voordelen er nog meer zijn om de tuin te vergroenen.

Hoe we begonnen met tuinen vergroenen

Adriaan is begonnen met vergroenen toen hij een paar jaar geleden betrokken raakte bij het vergroenen van zijn buurt. Samen met buren en andere partijen hebben zij ervoor gezorgd dat de schuren achter zijn huis groene daken kregen. Ze hebben ook hun straat, de Seringenstraat, groener en klimaatadaptief gemaakt. Er staan meer bomen en er zijn plekken waar water opgevangen wordt, waardoor het riool ontlast wordt.

Een klein deltawerkje

Na het vergroenen van de buurt, is Adriaan ook zijn eigen tuin gaan vergroenen. In de video hieronder kun je zien dat zijn tuin ‘een klein deltawerkje’ wordt genoemd.

Zwollenaren helpen vergroenen

Sindsdien helpt Adriaan ook andere Zwollenaren om de tuin te vergroenen, en daardoor is Stadshovenier Zwolle ontstaan. We maken nu tuinen, daken, gevels en straten in heel Zwolle groener.


 

Laten we
de bloemetjes
buiten zettenImage

   En… volg ons op social media