Tuinonderhoud doen wij net iets anders dan andere hoveniers. Wat dat betekent? De groene tuinen die wij aanleggen, hebben niet veel onderhoud nodig. Bovendien grijpen we zo mijn mogelijk in in natuurlijke processen. Met onze natuurlijke aanpak is drie keer per jaar tuinonderhoud voldoende. We onderhouden graag je tuin als je geen tijd of zin hebt. Want sommige dingen moeten gewoon jaarlijks gebeuren. Je betaalt alleen voor de uren die we bezig zijn. Maar we geven net zo graag tips voor hoe je het zelf kunt doen.
Onderhoudsarme tuinen
De tuinen die wij aanplanten, zijn onderhoudsarm. Bij aanplant zorgen we voor een goed bodemleven. Daarnaast kiezen we voor bodembedekkende planten, waardoor ongewenste planten minder kans krijgen. Daardoor is er gedurende het jaar maar drie keer licht tuinonderhoud nodig. In het voorjaar licht snoeien en overheersende planten intomen, in de zomer heesters snoeien en in het najaar blad van paden en gazon weghalen en dode planten vervangen.
Tuinonderhoud begint met een goede basis
De basis van al onze tuinen is een goed bodemleven, Dat begint met bokashi en kleimineralen. Voor het planten voegen we deze natuurlijke bodemverbeteraars toe aan de grond. Bokashi zorgt voor een rijker bodemleven, dat zichzelf vermeerdert. Bijmesten is daardoor niet nodig. Kleimineralen zorgen voor goede vochtregulatie. De grond houdt tien keer zoveel water vast. Vooral droge grond heeft daar baat bij. Je hoeft dan minder te sproeien en de planten gedijen beter.

Tuinonderhoud in het voorjaar
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor tuinonderhoud. Tijdens een voorjaarsbeurt knippen we uitgebloeide stengels af, die gaan op de composthoop. We maken de bovenste centimeter grond los zodat bladeren en takjes beter verteren.
Ook halen we ongewenste planten weg. Bepaalde planten zoals vlinderstruiken, rozen en grassen knippen we af, maar verder laten we zoveel mogelijk staan. Dit tuinonderhoud is het ook een goed moment om een vaste plant die te groot wordt te splitsen. Je kunt hem dan in drieën splitsen. Twee delen weggeven of ergens anders in je tuin planten.
Het gazon onderhouden we door mos en dode materialen weg te halen. We mesten alleen bij als het echt nodig is, bijvoorbeeld eens in de tien jaar en dan met bokashi en kleimineralen.
Tuinonderhoud in de zomer
Bij het tuinonderhoud in de zomer snoeien we hagen zoals beuken, haagbeuken, liguster, meidoorn veldesdoorn en klimop. Dat doen we rond de langste dag. Voor een nog mooiere, volle haag knippen we twee of drie keer in het zomerseizoen. Dan komen we de eerste keer begin juni, de tweede keer eind juli en derde keer in september. Uitgebloeide planten knippen we ook terug in de zomer. Planten als lavendel, adderwortel of sommige rozen bloeien dan nog een keer.
Tuinonderhoud in het najaar
De derde onderhoudsbeurt is in het najaar. We gaan niet snoeien. Takken van de lei- en dak bomen laten we zitten. Dat is niet alleen beter, het is ook mooier. Als er rijp komt op de twijgen van dak- en leibomen of op uitgebloeide bloemen van de hortensia is dat een schitterend gezicht.
Tijdens dit tuinonderhoud halen we blad weg van paden en gazon en verwijderen de dode planten. Blad in de borders laten we liggen en uitgebloeide stengels laten we staan. Dat is goed voor het bodemleven, maar ook voor insecten en andere dieren zoals egels en vogels.

Waarom we zo min mogelijk tuinonderhoud doen
We onderhouden tuinen wel, maar grijpen zo min mogelijk in in natuurlijke processen. We halen in het najaar geen dode stengels weg, want insecten overwinteren daar en leggen er hun eitjes. Gevallen blad geeft de tuin allerlei sporenelementen en het beschermt de planten tegen vorst, wind en hevige regen.
Het blad is ook een prachtige plek voor vogels om te wroeten, want onder de bladeren zitten meer wormen en de grond bevriest minder snel. Daarnaast kunnen egels onder de bladeren overwinteren. Het blad verdwijnt vanzelf in het voorjaar. De bovenlaag van de grond wordt zwarter en je bouwt een laagje op dat bescherming geeft. Die buffer houdt vocht vast, werkt verkoelend in de zomer en verwarmend in de winter en tegen droogte en te veel water. Je maakt als het ware je eigen compostlaag.
Welk tuinonderhoud we niet doen
We maken de tuin niet zogenaamd ‘winterklaar’, waarbij alles gesnoeid en weggeveegd wordt.
Een gangbare hovenier knipt in het najaar of voorjaar bijna alle planten kort. In het voorjaar strooit hij een laag compost over de tuin soms ook nog een laag turf, zodat die zwart lijkt. Dat is voor het bodemleven niet nodig. Hij ruimt in het najaar alle bladeren op, wat ten koste gaat van het bodemleven. Een gangbare hovenier gaat bij tuinonderhoud ook jaarlijks het gazon verticuteren en daarna bemesten met compost of koemestkorrels.
Wij vinden bemesting niet ieder voorjaar nodig, zeker niet als de basis van het bodemleven van het gazon goed is. Wij bemesten maar eens in de tien jaar met bokashi en kleimineralen.
Lees er meer over in de blog: maak je tuin niet winterklaar.
Vragen over tuinonderhoud? Stel ze gerust aan Adriaan. Lees meer over tuinadvies, onze eigen manier van tuinontwerp en de voordelen van de tuin vergroenen.