Waarom we Zwolle (helpen) vergroenen

 

 
 
 
 


Waarom we Zwolle (helpen) vergroenen
Waarom we Zwolle (helpen) vergroenen
 

 
 
 
 


Waarom we Zwolle (helpen) vergroenen

We zijn echte blauwvingers en doen graag groen. Waarom? Omdat we van Zwolle houden. We willen dat onze stad leefbaar blijft. Dat de mensen gelukkig zijn en dat de stad net zo mooi blijft voor onze kinderen.

Waarom groen?

Je merkt vast ook de gevolgen van klimaatverandering: de zomers zijn heter en buien zijn heviger dan vroeger. In een versteende stad krijgen we last van de hitte én van wateroverlast. Daarom is het goed om onze stad aan te passen aan de nieuwe weersomstandigheden. Klimaatadaptatie betekent dat je je aanpast aan het klimaat. We moeten onze stad ook aanpassen, zodat die leefbaar blijft. Hoe we dat doen? Met groen! Minder stenen en meer planten is niet alleen beter maar bovendien ook mooier.

Hittestress voorkomen

Als het heet is, kan hittestress ontstaan. Steen trekt warmte aan en houdt het vast. Daarom is het op een zomerse dag altijd heter in de stad dan daarbuiten. Groene daken, groene gevels en bomen zorgen voor verkoeling. Het ligt dan ook voor de hand dat als er veel groen is in de stad, het er minder heet wordt.

Wateroverlast voorkomen

We hebben vaak last van te veel óf juist te weinig water. Na een stortbui staan de straten blank, omdat het riool de hoeveelheid water niet aankan. Als het lang niet regent, daalt het grondwaterpeil zodanig, dat bomen en ander groen eronder lijden. Als we zorgen water op een natuurlijke manier weg kan stromen, dan ontlasten we de riolen. Met minder tegels in de tuin, blijft er minder water staan. Via natuurlijke tuinen en geveltuintjes kan water makkelijker wegstromen.

Biodiversiteit versterken

Zoals je misschien weet, staat de biodiversiteit onder druk. Dat betekent dat veel soorten planten aan het uitsterven zijn. Terwijl het juist zo belangrijk is dat er veel soorten zijn. Voor het natuurlijk evenwicht en allerlei diersoorten zoals vlinders en insecten. Daarom planten we met name inheemse bloemen, planten en bomensoorten. We versterken zo de bestaande soortenrijkdom en helpen insecten en vogels die hier van nature voorkomen om te overleven.

Groen geluk

Er is nog een reden waarom we Zwolle helpen vergroenen: groen maakt gelukkig. Het is bewezen: een groene omgeving maakt mensen rustig en buiten met de handen in het groen werken maakt blij. De frisse buitenlucht, de handen in de aarde, het is gezond. Samen groen aanleggen geeft nog meer plezier. Tijdens het aanleggen en ook daarna. In het groen maak je sneller een praatje. Zo zorgt groen voor meer sociale contacten en daar worden we ook gelukkiger van.

Groen doen met blauwvingers

Veel Zwollenaren zijn al bezig met vergroenen: groene daken zijn erg populair in Zwolle. Wij helpen Zwollenaren mee om hun huis en buurt te vergroenen. Op ons platform vind je informatie en inspiratie, zodat je weet hoe je zelf aan de slag kunt. We helpen je mee als je samen wilt vergroenen, met ons of met je buren. We kunnen het ook helemaal voor je doen. Wij denken vrijblijvend mee om vergroening mooi én betaalbaar te maken. Want groen bereikbaar maken voor elke Zwollenaar, dat is onze missie.

Wat jij kunt doen

Wil je ook een duurzame buitenboel? Klik door voor meer inspiratie, doe-het-zelf tips en hulp. Of neem contact met ons op!


 

Laten we
de bloemetjes
buiten zettenImage

   En… volg ons op social media