Denk jij bij tuinieren in het najaar ook aan opruimen en winterklaar maken? En oké, bollen van voorjaarsbloeiers poten? Onze tip: maak de tuin niet winterklaar door hem op te ruimen (want een rommelige tuin is beter voor de bodem, planten en dieren), maar ga poten en zaaien!
Zaaien? in het najaar? Je bent niet de enige die daar niet direct aan denkt. Meestal bewaren we dat voor in het voorjaar. Maar waarom eigenlijk?
Kijk naar de planten in je tuin
Als je bedenkt dat de meeste planten zich voortplanten in het najaar, is het best gek dat we in het voorjaar zaaien. Kijk maar eens naar de planten in je tuin. Ze bloeien uit en vormen zaden in de zomer en het najaar. Door wind en regen vallen die in het najaar op de grond en dat is perfect!
Siertuin met ecologische waarde
Waar het vandaan komt dat we het voorjaar zin hebben om te zaaien? Voor eenjarige planten zoals groenten en sommige bloemen is dat prima. Mensen hebben jaren geleefd van een eigen moestuin, of doen dat nog (of weer). We hebben het dan ook niet over moestuinen. We hebben het over tuinen met veel kleuren en soorten, die bijdragen aan het leven van insecten, vogels en andere dieren. Siertuinen met ecologische waarde.
Maak er een vrolijke herfst van
Hoe leuk is het om nu alvast te dromen hoe weelderig je tuin er volgend jaar bij kan staan? En om vlinders, vogels en egels naar je tuin te lokken? We nodigen je daarom uit om er een vrolijke herfst van te maken. Je kunt op verschillende manieren aan de slag.
- Zoek zelf je zaden. Tegenwoordig staan de bermen vol met wilde bloemen. Het kan echt geen kwaad als je een paar zaadjes in je zak stopt tijdens je herfstwandeling. Gooi ze in je tuin en je hebt kans dat je tuin er volgend jaar net zo weelderig bij staat als de berm.
- Ruil zaden met je buren. Je familie of buren hebben weer andere planten in de tuin staan dan jij. Ga eens bij elkaar in de tuin snuffelen en ruil zaden van de bloemen die jij volgend jaar ook wel in je tuin wilt zien shinen.
- Koop planten of zaden. Inheemse soorten, van een natuurlijke kweker. Poot ze nu, laat ze overwinteren in je tuin en ze komen volgend jaar sterk geworteld je tuin sieren.
Biodiversiteit bevorderen
Onze zadenleverancier Cruydt-Hoeck stelde een top 10 samen van ‘makkelijke’ inheemse tuinplanten die goed zijn voor de biodiversiteit.
- Dagkoekoeksbloem - Silene dioica
- Gewone Margriet - Leucanthemum vulgare
- Knoopkruid - Centaurea jacea
- Grote centaurie - Centaurea scabiosa
- Middelste Teunisbloem - Oenothera biennis
- Veldsalie - Salvia pratensis
- Echte koekoeksbloem - Silene flos-cuculi
- Duifkruid - Scabiosa columbaria
- Grote kattenstaart - Lythrum salicaria
- Beemdkroon - Knautia arvensis
Lees de blog van Cruydt-Hoeck over dit onderwerp.
Steen eruit, plant erin
Om je te helpen juist nu aan de slag te gaan in je tuin, hebben we de actie: steen eruit, groen erin. Verwijder een of meer stenen uit je tuin om plek te maken voor groen. Stuur de foto van de lege plek naar adriaan@stadshovenierzwolle.nl dan zorgen wij dat er binnenkort een mooie inheemse plant voor je deur staat!
Meer inspiratie? Bekijk onze projecten